18/2/07

Εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών προς τιμήν τού καθηγητή Γεράσιμου Ρηγάτου

Ο κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, επίκουρος καθηγητής τής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί εικοσαετία διευθυντής τού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα σε τομείς υψηλού γραμματειακού ενδιαφέροντος: ιατρική λαογραφία και πολιτισμός τής ιατρικής.

Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία σχετικά με τη λαϊκή αντίληψη της Ιατρικής και το έργο του βραβεύθηκε το 1989 από την Ακαδημία Αθηνών (Βραβείο Α΄ Τάξεως). Στα έργα του περιλαμβάνεται το Λεξικό Ιατρικής Λαογραφίας (2005), η Ιατρική Παροιμιολογία (2002, β΄ έκδοση), τα Νεοελληνικά Επώνυμα με Ιατρική Προέλευση (1997, β΄ έκδοση), καθώς και το βιβλίο ιατρικών αινιγμάτων Γυάλινος Πύργος – Τρίχινος Φράχτης: Τι Είναι; (2003). Ασχολήθηκε εκτεταμένα με τους παροιμιόμυθους, τα γιατροσόφια, τις επωδές και τη λαϊκή θεραπευτική, στοιχεία που κυριαρχούσαν στη ζωή και την παράδοση κάθε τόπου μέχρι πρόσφατα.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν τού κ. Ρηγάτου, προκειμένου να στρέψει την προσοχή σε πτυχές αυτού του πολύπλευρου συγγραφικού έργου.

Προσκλήθηκα να μιλήσω σε αυτή την εκδήλωση με σκοπό να μοιραστώ σκέψεις σχετικά με την αξία τής λεξικογραφικής αποθησαύρισης αυτού του υλικού. Οι καθηγήτριες κ. Γκίβαλου και Μαρκαντώνη, ειδήμονες επί των σχετικών θεμάτων, θα ασχοληθούν με τη λογοτεχνική και καθ’ αυτήν επιστημονική αξία αυτού του πολύτιμου συγγραφικού έργου.

Αντιγράφω στη συνέχεια το δελτίο τύπου τής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών με το πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
σας προσκαλεί σε εκδήλωση προς τιμήν τού μέλους της
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΡΗΓΑΤΟΥ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007 και ώρα 7.00 μ.μ.
στην Αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ»,
Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος.

Για το έργο τού Γεράσιμου Ρηγάτου θα μιλήσουν:

Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. τού Πανεπιστημίου Αθηνών


Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη
Αν. Καθηγήτρια Λαογραφίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεόδωρος Μωυσιάδης
Διδάκτωρ Γλωσσολογίας, Κέντρο Λεξικολογίας

Πεζογραφήματα του τιμωμένου θα αποδώσει η Ελένη Φραγκούλη, ηθοποιός.


Προσθήκη: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία σε αίθουσα κατάμεστη από καλλιεργημένους αναγνώστες. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την εσπερίδα και είχα τη χαρά να τους γνωρίσω από κοντά. Από όσους διατηρούν διαδικτυακό ιστότοπο θέλω να μνημονεύσω τον αγαπητό μου Φοινικιστή, που βαθύτατα εκτιμώ, και τον φιλόλογο/σχολικό σύμβουλο Μπάμπη Δερμιτζάκη, με τον οποίο γνωριζόμαστε εδώ και είκοσι χρόνια. Το κείμενο της εισήγησής μου είναι τώρα διαθέσιμο (Γλώσσα και αποταμιευμένη σοφία).