18/2/07

Εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών προς τιμήν τού καθηγητή Γεράσιμου Ρηγάτου

Ο κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, επίκουρος καθηγητής τής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί εικοσαετία διευθυντής τού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα σε τομείς υψηλού γραμματειακού ενδιαφέροντος: ιατρική λαογραφία και πολιτισμός τής ιατρικής.

Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία σχετικά με τη λαϊκή αντίληψη της Ιατρικής και το έργο του βραβεύθηκε το 1989 από την Ακαδημία Αθηνών (Βραβείο Α΄ Τάξεως). Στα έργα του περιλαμβάνεται το Λεξικό Ιατρικής Λαογραφίας (2005), η Ιατρική Παροιμιολογία (2002, β΄ έκδοση), τα Νεοελληνικά Επώνυμα με Ιατρική Προέλευση (1997, β΄ έκδοση), καθώς και το βιβλίο ιατρικών αινιγμάτων Γυάλινος Πύργος – Τρίχινος Φράχτης: Τι Είναι; (2003). Ασχολήθηκε εκτεταμένα με τους παροιμιόμυθους, τα γιατροσόφια, τις επωδές και τη λαϊκή θεραπευτική, στοιχεία που κυριαρχούσαν στη ζωή και την παράδοση κάθε τόπου μέχρι πρόσφατα.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν τού κ. Ρηγάτου, προκειμένου να στρέψει την προσοχή σε πτυχές αυτού του πολύπλευρου συγγραφικού έργου.

Προσκλήθηκα να μιλήσω σε αυτή την εκδήλωση με σκοπό να μοιραστώ σκέψεις σχετικά με την αξία τής λεξικογραφικής αποθησαύρισης αυτού του υλικού. Οι καθηγήτριες κ. Γκίβαλου και Μαρκαντώνη, ειδήμονες επί των σχετικών θεμάτων, θα ασχοληθούν με τη λογοτεχνική και καθ’ αυτήν επιστημονική αξία αυτού του πολύτιμου συγγραφικού έργου.

Αντιγράφω στη συνέχεια το δελτίο τύπου τής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών με το πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
σας προσκαλεί σε εκδήλωση προς τιμήν τού μέλους της
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΡΗΓΑΤΟΥ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007 και ώρα 7.00 μ.μ.
στην Αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ»,
Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος.

Για το έργο τού Γεράσιμου Ρηγάτου θα μιλήσουν:

Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. τού Πανεπιστημίου Αθηνών


Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη
Αν. Καθηγήτρια Λαογραφίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεόδωρος Μωυσιάδης
Διδάκτωρ Γλωσσολογίας, Κέντρο Λεξικολογίας

Πεζογραφήματα του τιμωμένου θα αποδώσει η Ελένη Φραγκούλη, ηθοποιός.


Προσθήκη: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία σε αίθουσα κατάμεστη από καλλιεργημένους αναγνώστες. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την εσπερίδα και είχα τη χαρά να τους γνωρίσω από κοντά. Από όσους διατηρούν διαδικτυακό ιστότοπο θέλω να μνημονεύσω τον αγαπητό μου Φοινικιστή, που βαθύτατα εκτιμώ, και τον φιλόλογο/σχολικό σύμβουλο Μπάμπη Δερμιτζάκη, με τον οποίο γνωριζόμαστε εδώ και είκοσι χρόνια. Το κείμενο της εισήγησής μου είναι τώρα διαθέσιμο (Γλώσσα και αποταμιευμένη σοφία).

6 σχόλια:

Babis Dermitzakis είπε...

Γεια σου Θοδωρή, σε ευχαριστώ πολύ. Αν γιορτάζεις αύριο, χρόνια σου πολλά. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση για τον καθηγητή Ρηγάτο.

Dr Moshe είπε...

Αγαπητέ Μπάμπη, ευνοήτως, δεν γιορτάζω. Σε ευχαριστώ όμως από καρδιάς για τις θερμές σου ευχές. Να είσαι πάντοτε καλά.

Dr Moshe είπε...

Φίλτατε Μπάμπη,

από αδεξιότητα έσβησα το σχόλιό σου. Το αναρτώ ξανά εδώ και σου ζητώ συγγνώμη.

Η παρουσία σου θα μου δώσει χαρά.


Babis said,

"Φίλε Θόδωρε,έχω διαφορετική αντίληψη για τα blog, ότι είναι μια μορφή επικοινωνίας άμεση, που μπορείς να βγάλεις τα σώψυχά σου χωρίς να φοβάσαι τη λογοκρισία, και να μιλάς και προσωπικά.
Μου προέκυψε την τετάρτη η ετήσια συνέλευση της ένωσης συντακτών κρητικού τύπου, αλλά ελπίζω να προλάβω να σε ακούσω στο τέλος."

Babis Dermitzakis είπε...

Θοδωρή, λυπάμαι τελικά που δεν θα έλθω την Τετάρτη, και δεν θα πάω ούτε στην συνέλευση. Για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ έχω πουλήσει δυο συνεχείς μαζώξεις (είναι ανά δεκαπενθήμερο) την Ομάδα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στην οποία μετέχω από το 87, είκοσι χρόνια ακριβώς. Τους το είχα υποσχεθεί, και τώρα δεν μπορώ να αθετήσω την υπόσχεση. Νόμιζα ότι ήταν την άλλη Τετάρτη, αλλά είναι μεθαύριο. Φαντάζομαι ότι θα κάνεις μια καταπληκτική εισήγηση. Τα χαιρετίσματά μου στην κα Γκίβαλου.

Dr Moshe είπε...

Φίλε Μπάμπη,

Σε ευχαριστώ που κατάφερες τελικά να έρθεις παρά τις τόσες σου υποχρεώσεις. Η παρουσία σου υπήρξε σημαντική και άκρως τιμητική.

Ευχαριστώ.

Babis Dermitzakis είπε...

Σου το είπα και προσωπικά, να το γράψω και στο blog σου, σε γνώρισα σαν άριστο μαθητή (όχι "μου"), στη συνέχεια σαν άριστο επιστήμονα, και προ-προχθές σε απόλαυσα και σαν χαρισματικό ομιλητή. Να είσαι καλά, και πάντα δημιουργικός